nedelja, 22. julij 2012

Izobraževalni danV sredo smo imeli izobraževalni dan. Ob 9h smo začeli z delom na kliniki, saj nas je kot vsako jutro pričala kopica pacientov. V vmesnem času so naši sodelavci pripravljali in pospravljali prostor pred kliniko, pometali listje in pripravljali klopi.

 Ta teden je v Majiwi tudi Marvin, še študent, sicer pa bodoči health officer. On je za to priložnost pripravil plakate, na katerih je bila narisana tematika predavanj, spregovoril je pa tudi o malariji; o njenih simptomih, zdravljenu in preventivi.

Marvin - bodoči health officer
John je govoril o postopkih, kako z napotnico nadaljevati zdravljenje v Bondu ali Kisumu, kje urediti termin za ultrazvok ali rentgen diagnostiko.
Vedno ostaja težava, da se pacienti, ki jemljejo terapijo za katero od nenalezljivih kroničnih bolezni, ne zavedajo pomena kontinuiranega jemanja zdravil. O tem je spregovorila Phoebe. Poudarila je pomen rednega jemanja zdravil pri hipertenziji in kako ustrezna prehrana pripomore k uravnavanju krvnega tlaka.
Phoebe med predavanjem.

Caren-ino področje je bila tematika o čisti pitni vodi. Govorila je kako zagotoviti neoporečen vir vode, nadaljevati z mehanskim čiščenjem, nato vodo prekuhati in jo klorirati. Prisotne je tudi spodbudila k pogovoru o ustrezni količini dnevno zaužite vode.
Nadaljevala je s temo o tuberkulozi – kako prepoznati prve znake, kje se testirati, pomen higiene in ustreznega zdravljenja.

Caren-in nastop je bil živahen in interaktiven.

 Rhoda vsako sredo vodi program za podhranjene otroke, tokratnjo sredo pa je spregovorila o pomenu dojenja, ustrezne prehrane otrok, kako ukrepati v primeru bolnega otroka, mastitisa pri doječi materi...
Rhoda razlaga o podhranjenosti pri otrocih.
Predavanje je zaključila Lilien – s Hiv / Aids problematiko, s katero se  kot Community health worker vsakodnevno srečuje. Spregovorila je predvsem o varni spolnosti, razložila uporabo kondoma, pa tudi o drugič načinih prenosa virusa.

Lilien
Presenečeni smo bili nad odzivom prisotnih -  zbralo se je približno 70 ljudi, ki so sodelovali v pogovoru, zastavljali vprašanja,  med pozameznimi temami pa skupaj z našimi »predavatelji« tudi malo zapeli.

Na koncu smo vsakemu obiskovalcu dali kot darilo in spodbudo stekleničko Aquaguard-a (raztopina za kloriranje in pripravljanje pitne vode) in jih pogostili s sladkarijami.

Preden je vsak od zbranih dobil svojo stekleničko Aquaguarda, je moral na hitro odgovoriti na kratko zastavljeno vprašanje iz predavanja- kar se je izkazalo za dobro potezo: gospa je na vprašanje, čemu uporabljati Aquaguard, odgovorila : "za preprečevanje okužbe s Hiv-om"
Večina ljudi je po končanem predavanju odšla domov, mi pa smo nadaljevali z delom na kliniki.

Jutri se začenja naš zadnji delovni teden v Majiwi, naslednjo soboto odhajamo od tu.
Lp
J.

Ni komentarjev:

Objavite komentar